donderdag 20 maart 2008

Castratietang (klik hier)

"Wij zijn onze castratietang kwijt!"

'Tang voor castratie is uniek'

donderdag 20 maart 2008

TIEL - Een ijzeren tang die 2005 in de Tielse wijk in wording Passewaaij is gevonden, blijkt een castreerinstrument te zijn dat Bataven gebruikten in de eerste, de tweede of de derde eeuw na Christus.
Dit concluderen archeologen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Nico Roymans, hoogleraar Romeinse archeologie aan de VU, noemt de vondst uniek voor Nederland. "Dat Bataven veehouders waren, weten we, maar dat ze zulke tangen gebruikten, was niet bekend."Dat het een veeartseninstrument betreft, maken de wetenschappers op uit een brief van een Bataafse soldaat van een Romeins garnizoen in Noord-Engeland. In zijn schrijven maakt de Batavier gewag van een castratietang. Bovendien zette het graf van een Italiaanse veearts de onderzoekers op een tweede spoor. Op de grafsteen staat een castratietang die overeenkomt met het Tielse exemplaar.Bataven fokten paarden voor Romeinen; de dieren werden ingezet door legers. Roymans: "Omdat hengsten moeilijk hanteerbaar zijn, werden ze gecastreerd. De tang werd net boven de zaadballen geplaatst. De bloedvaatjes werden afgeknepen, zodat de boel afstierf."
Drie jaar nodig hebben om erachter te komen dat je in Passewaaij een castratietang voor paarden en runderen aan de haak hebt geslagen?
Geen kwestie van bureaucratie, maar van gedegen wetenschap bedrijven, stelt hoogleraar Romeinse archeologie Nico Roymans van de VU. "We moesten veel speurwerk verrichten.
Zo kost ijzer schoonmaken om te zien wat je in handen hebt, aardig wat tijd."Twee weken geleden wist hij het zeker: dit is een castreertang. Een brief van Bataaf Chrauttius die soldaat voor de Romeinen was in het Engelse Chesterholm (destijds Vindolanda geheten), bood opheldering. Hij verzoekt zijn familie 'de groeten te doen aan Virilis, de veearts'. 'Vraag die laatste of je de castratietang die hij mij tegen betaling heeft beloofd, mag sturen via een van onze vrienden'.Cruciale informatie, aldus Roymans. "Castreertangen moesten van elders worden aangevoerd, maar op het Bataafse platteland, waar aan paardenfok is gedaan, zullen ze geen onalledaags instrument zijn geweest. Toch is deze tang het eerste exemplaar dat we in Nederland gevonden hebben."De castratietang ligt in het depot van de provincie Gelderland. Wellicht krijgt het Nijmeegse museum Het Valkhof hem.


Bron: De gelderlander

Bata4en - Kliniek voor dieren

Geen opmerkingen: