dinsdag 2 december 2008

Vuurwerk en huisdieren

Huisdieren genieten NIET van een knallend Nieuwjaar

De onderstaande spullen kunt u bestellen via www.dierenartswinkel.nl/shop of info@bata4en.nl


Ook deze jaarwisseling eindigt ongetwijfeld knallend, maar veel van onze huisdieren raken in paniek door het vuurwerk. Waarschijnlijk associëren onze honden en katten dit geknal met onweer en bliksem.

Huisdieren reageren daar zeer wisselend op, maar bij de zenuwachtige honden zien we de meeste reacties. Soms heftig blaffen, janken of paniek, maar vaak ook wegkruipend onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Een deel van de jachthonden is gefokt om te reageren op het schot van de jager, bij deze dieren speelt een erfelijke factor mee.

Bij huiskatten moeten we veel beter kijken om schrikreacties waar te nemen, maar nogal wat katten raken "op de vlucht" tijdens het vuurwerk.

Enkele tips voor uw huisdier en vuurwerk:


  • Als uw hond angstig reageert op vuurwerk, het dier zo veel mogelijk negeren. Door aandacht te geven, belonen we als het angstige gedrag op het geknal. De volgende keer zal uw huisdier door angstig gedrag weer om aandacht vragen. Daarom doet u als baas, de roedelleider, alsof het knallen en flitsen heel normaal is (dus niet straffen en niet belonen.)

  • Uw hond op zijn eigen vertrouwde plaats laten liggen.

  • Uw hond rond oud en nieuw alleen maar aangelijnd uitlaten.

  • Kat altijd binnenhouden op oudejaarsdag en bij voorkeur opsluiten in een klein kamertje waar hij vertrouwd is of in een afgesloten kooitje in een bekende grotere ruimte. Licht aanlaten en gordijnen dicht (ramen ook) in de kamer waar het huisdier is. Radio of tv kan ook aan (als daar geen geknal op is).

  • Bij vogels een doek over de kooi hangen (gaan vaak slapen of houden zich rustig in het donker).

  • Bij katten kan "Feliway" gebruikt worden. Dit middel bevat feromonen, de stof die de kat afgeeft met het kopjes geven. De kat gaat zich daardoor op zijn "gemak voelen". Feliway is verkrijgbaar bij de dierenarts en hij/zij kan gedetailleerde informatie geven over het gebruik.

  • Voor honden die erg paniekerig zijn kunnen kalmerende tabletjes (Valium en Vetranquil) bij de dierenarts worden gehaald. Maar vaak versterken dit soort middelen het lawaai en worden ze er alleen maar slap en slaperig van!! Laat uw dierenarts de werking goed uitleggen. Normaal ongeveer twee uur voor het hoogtepunt van de te verwachten problemen de pilletjes geven, niet op een volle maag. Gewicht van de hond doorgeven aan de dierenarts voor de juiste dosering. Niet tot de laatste dag wachten, want de voorraad "anti-vuurwerkpillen" bij de dierenarts is soms beperkt.

  • Beter is ook voor honden een DAP/preparaat - als verdamper of als halsband verkrijgbaar!! - die ook feromonen bevat waardoor ze rustig worden en niet slap en slaperig! Zie ook http://bata4en.blogspot.com/2007/09/uw-hond-voelt-zich-op-zn-gemak.html
  • Het kan gebruikt worden naast een natuurlijk preparaat als ProDier Nervositeit.
    Haal zo snel mogelijk de geneesmiddelen zodat u vroegtijdig kan beginnen. Wij bieden aan als pakket: een daphalsband en voor op de dag zelf vetranquil en valium.

  • Bij paarden is het belangrijk er voor te zorgen dat ze niet in paniek raken en zichzelf of anderen verwonden: er zijn kalmerende middelen bij de dierenarts verkrijgbaar, die enkele uren lang werken; bespreek de toedieningwijze en dosering met je dierenarts. Tevens is het belangrijk om een licht in de stal te laten branden: zien ze de flitsen van het vuurwerk minder en bij sommige dieren is een radio op discosterkte een oplossing!

  • Zout: Nu er weer volop met zout gestrooid wordt willen we u er op wijzen dat dit zout vaak voor problemen zorgt in de vorm van ontstoken zoolkussens/ tussenteenhuid bij honden en katten. Het is verstandig om als uw hond of kat na een "zoutwandeling" thuiskomt, even de voetjes te wassen met ruim water en daarna goed afdrogen: Dit spaart een hoop ellende. Het eerste symptoom van ontstoken voetkussens/tussenteenhuid is het onophoudelijk likken aan de voetzolen: was onmiddellijk de voetjes. Ga bij onvoldoende effect even langs uw dierenarts.

    Wij wensen iedereen alvast een fijne jaarwisseling.

    Dierenkliniek de Bata4en
    Enggraaf 22
    4175 ER Haaften

  • Bel: 0418 - 591302

  • info@bata4en.nl

Let wel!

Wij verkopen alleen pakketten waarvan is bewezen dat ze werken... Losse medicatie (of alleen pillen of alleen halsband) wordt door ons NIET verschaft.