donderdag 26 juli 2007

Sterilisatie of abortus

Vaak komt een poes binnen voor sterilisatie met de mededeling: "Ze is wel krols geweest enige tijd geleden." Op de vraag of de poes ook drachtig kan zijn wordt vaak ontkennend of onwetend gereageerd.

Als bij sterilisatie blijkt dat de poes drachtig is en de kittens heel klein zijn vind ik het niet zo erg, maar als ze ver gevorderd zijn in de dracht dan heb ik er toch meer moeite mee om de baarmoeder inclusief kittens te verwijderen. Maar je staat niet voor een dilemma. Als je hier A gezegd hebt, moet je ook B zeggen, want je kan niet meer terug op dat moment. Maar gevoelsmatig zeg ik: "Nee!"

Dus lieve eigenaren: graag tijdig steriliseren (dus voor de eerste krolsheid als u geen kittens wil)! Dit is beter voor de moederpoes, de niet geboren kittens en voor de gemoedsrust van ondergetekende.


Leo (van Merwijk)

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Leo,

Ik was in de veronderstelling een rood katertje en grijs-witte cypers katerjte (it verschillende nestjes) in huis te halen. 'Helaas' bleek het rode katertje na twee maanden een poesje. Vrij snel daarna de katten laten steriliseren, desondanks bleek poesje toch een week zwanger van kater (vruchtjes weggehaald tijdens sterilisatie). Sindsdien is poesje elke nacht aan het miauwen, alsof ze op zoek is naar kleintjes. dit is nu zes maanden geleden. Vul ik dit gedrag in of is de hormonale huishouding net als bij mensen lange tijd op hol na een abortus? En zo ja, heeft u dan een tip om poes te helpen?

Hartelijk dank voor uw reactie,
Marieke