zaterdag 15 november 2008

Odd eye en leukistisch doof?!









Witte katten/poezen hebben enkele problemen...

  1. Zijn plaveiselcelcarcinomen aan de oren (zie ander bericht op deze blog)

  2. Verder kunnen zijn geheel of gedeeltelijk doof zijn.
    Een blauwe kleur van het oog geeft aan dat aan deze kant van het hoofd ook het gehoor niet goed functioneert.
    Indien beide ogen blauw zijn, dan is de kat/poes geheel (leukistisch) doof. Indien 1 oog blauw oog is, dan noem je dat "odd-eye".

Het verdient geen aanbeveling om met deze katten en poezen te fokken.


Goed weekend! Groet, Leo

Bata4en - Kliniek voor dieren

Superkatten!!! (Klik hier voor meer info)

De dierenbescherming Rivierenland heeft een paar super vrijwilligers welke naar mijn mening te weinig in het zonnetje worden gezet. Bij deze; Bets, Lyda en alle andere (gastgezinnen, etc) hartstikke bedankt namens alle katten & poezen die jullie "geholpen" hebben....


Groetjes, Leo

Bata4en - Kliniek voor dieren

vrijdag 14 november 2008

Oprotpremie voor katten?


Bekijk de video (klik hier) van Dierenasiel in Oss.



Bij dierenopvang Maasland in Oss hebben ze tijdelijk een verhuispremie voor katten ingesteld. Als je een kat uit het asiel haalt, dan krijg je ook een bonus mee. Deze unieke actie, die het asiel uit eigen zak betaalt, is pure noodzaak.

Bata4en - Kliniek voor dieren

maandag 10 november 2008

Nieuw type blauwtong in ons mooie Ophemert....

Blauw, blauw, blauw, keer ik terug bij jou?












Aangezien wij nog steeds hobbydieren behandelen, werden wij vandaag bij twee hobbyhouders geroepen. Het ministerie van LNV had geconcludeerd dat de hobbyhouders binnen een kleine straal vielen van het bedrijf die de twijfelachtige eer had om als eerste in Nederland met type 1 blauwtong te worden geconfronteerd....











Ik dacht gewoon even een handtekening zetten en op naar het volgende spreekuur of patiënt. Blijken ze een dierenarts te sturen zonder naalden, spuiten of vacutainers. Die ook nog eens gebrekkig nederlands spreekt (overigens wel een heel aardige man). "Nee, hij had nog nooit bloed getapt". Of de eigenaar de schapen vast wilde houden en wij (als Bata4en) ze dan wilde tappen?! Ik vraag me echt af wat deze mensen dan wel doen.... Slechte communicatie, zeer slechte vaardigheden (als dierenarts). Tsja...., nu maar hopen dat ze VRIJ zijn, want het moet wel leuk blijven voor de hobbyhouders.









Zie voor blauwtong: www.levendehave.nl (hobbyhouders), en www.minlnv.nl (prof. houders).

Derde type blauwtong (type-1) in Nederland aangetroffen
Persbericht 07-11-2008
Er zijn twee runderen uit België naar Nederland vervoerd die besmet zijn met Blauwtong type-1. Dit betekent dat na type-8 en een vaccinvirus type-6, nu een derde type blauwtong in Nederland is geconstateerd.
Sinds enige tijd geldt in België een verhoogde waakzaamheid voor runderen uit het Franse restrictiegebied voor blauwtong type-1 en 8. Bij dit onderzoek is geconstateerd dat twee runderen met een besmetting van blauwtong type-1 vanuit Frankrijk, via België, op 8 oktober 2008 naar Nederland zijn gekomen.
De twee runderen zijn uit het Waalse Flobecq overgebracht naar een bedrijf in Ophemert, Gelderland. Het bedrijf is geblokkeerd en de twee runderen zijn geëuthanaseerd. De overige dieren op het bedrijf worden vandaag onderzocht op Blauwtong type-1. Alle dieren in een cirkel van 1 kilometer eromheen worden maandag onderzocht. Alle testresultaten zijn in de loop van volgende week bekend.












Groeten, Leo

Bata4en - Kliniek voor dieren

zondag 9 november 2008

Mooi...

Cria bij Alpaca International

Lekker weer geweest...











Bron foto: De Gelderlander van 19 september 2008

Vandaag een mooie meid (alpaca) opgehaald in België. Bij Alpaca International. En daarnaast natuurlijk genoten van het mooie weer. Tussen de bedrijven door nog afscheid genomen van een trouwe (hond) vriend.... Voor de baasjes: "Heel veel sterkte!"

Groeten, Leo

Zie ook filmpje van de hond Leo die jonge kittens uit een brandend huis redt. (KLIK OP DE TEKST).

Bata4en - Kliniek voor dieren

zaterdag 8 november 2008

Leuk hoor die honden...



Bata4en - Kliniek voor dieren

Ziekenbezoek



Ook dieren gaan op ziekenbezoek...

Onze twee konijnen vergezellen het "zieke lam", dat na de klap van een paard toch wel een hevige terugslag had!

Deze foto werd inmiddels al geplaatst in het blad "Levende Have" en in "Het schaap".

Bata4en - Kliniek voor dieren

vrijdag 7 november 2008

Nogmaals bloedoor...

Ik zie de laatste tijd zoveel bloedoren t.g.v. oormijt dat ik het zinvol vond om nog een keer de video op de site te vermelden.



Bij oormijt ziet men de hond of kat vaak krabben. Ook kan er vieze troep (donkere / zwarte stukjes) uit het oor komen. Vaak is een behandeling met Stronghold (selemectine = werkzame stof) voldoende. Afwachten geeft vaak problemen zoals een bloeduitstorting in het oor (t.g.v. een bloedvat dat springt). Meestal kun je dat goed behandelen door het bloed uit de oorschelp te zuigen met een injectiespuit (in dit geval zuigspuit). Daarna nog wat cortico's in het oor in brengen....
Maar hardnekkige gevallen moeten we toch opereren (zie video).

Liever voorkomen... 1 pipetje is vaak voldoende (bij tijdig reageren).

Goed weekend,
Leo

Bata4en - Kliniek voor dieren

dinsdag 4 november 2008

Lint worm?

Ontwormen?


Vandaag kwam een puppie op het spreekuur. De eigenaar dacht thuis dat er een stuk lintworm uithing en was er voorzichtig aan gaan trekken. Het gevolg was een leuk licht gekleurd halsbandje.... (ze hadden hem pas enkele dagen).



Waarschijnlijk was het riempje bij de fokker opgegeten. Nog snel een röntgenfoto gemaakt, want aan het gespje ontbraken nog wat ijzeren deeltjes. Deze zaten gelukkig niet in de hond.





Bata4en

Kliniek voor dieren

Prikkeldraad

Klik op de foto voor vergroting

Vorige week werd dit kleine poesje aangeboden. Eerst belde iemand uit Haaften dat er een kat "vast hing" in de prikkeldraad. Snel de dierenambulance gebeld.
Deze lieve vrijwilligers knipten de poes met ongeveer een metertje prikkeldraad uit de omheining. Hier aangekomen bleek een grote verontreinigde wond te zijn ontstaan...


De wond is hier opgeschoond en dichtgemaakt met twee drains erin.


De dierenambulance wilde de volgende dag de poes ophalen om haar naar het asiel te brengen.

Maar volgens ons is dit geen verwilderde poes. Veel ste lief!!! Dus toch maar even hier in de opvang gelaten op ons verzoek.

De derde dag belt de eigenaar of wij een witte poes met wat vlekjes hebben gevonden. GELUKKIG. Het blijkt dat deze poes met de hand (fles) is groot gebracht, vandaar zo lief en gemakkelijk...

Eind goed al goed... Maar! Mensen chip uw dier. Dan was hij gemakkelijker en sneller thuis geweest. In een slecht geval was deze poes via de dienstdoende dierenarts (uit een andere regio in een ander asiel geplaatst en niet meer traceerbaar geweest).

CHIPPEN!


Groetjes, Leo


Bata4en - Kliniek voor dieren

zondag 2 november 2008

Oog om oog, tand om tand...

Blaffende honden bijten wel! Met name elkaar...


Onze buurman heeft twee supermooie herdershonden. Helaas hebben ook honden wel eens onenigheid. Vaak gaat het dan om kleine dingen. Zo is 1 van de hondjes net drachtig (als het goed is) en ruikt ze dus wat anders... Waarschijnlijk aanleiding voor de ander om eens lekker de tanden in haar ogen te zetten. Resultaat: Op twee plaatsen de ooglidrand uitgescheurd.


Deze verwondingen moeten altijd onder narcose gerepareerd worden. Het is een precisieklusje omdat als de rand niet goed sluit, dan krijg je altijd een oog wat heel gevoelig blijft voor ontsteking en waar de "traanfilm" afwijkend is... Dus een mooi klusje voor mijn wederhelft, ha, ha...!


Maar eerlijk is eerlijk, dat kan Marieke prachtig herstellen.


Tot later, Leo


Bata4en - Kliniek voor dieren

De klauwen van Hubertus

Hubertusklauwen!



Bij veel honden komen hubertusklauwtjes nog voor (dit zijn de grote tenen van een mens). Vaak blijven de honden daar wel eens aan hangen en dan bloed het en het is erg pijnlijk. Vanwege dit laatste is het toegestaan om tot een leeftijd van 4 dagen! de hubertusklauwtjes preventief te verwijderen. Het komt vaak het ten goede aan het welzijn van de dieren...

Bij Jack Russels, Berner Sennen en Rotweilers komt het regelmatig voor. Bij de Briard is het zelfs een gewenst ras-/fokkenmerk. Zo ook bij de Antatolische (Turkse) herder. Bij deze laatste zelfs in extreme mate... Evenals bi j de Maine Coon (een kattenras) is polydactylie (meertenig/meervingerig) bij de Anatolische herder een raskenmerk waarop sommige fokkers selecteren.


Zo ook bij dit geweldige teefje... Zij had aan de hubertusklauwtjes wel 4 nagels!!!!



Maar deze ontzettende lieve beer bleef regelmatig hangen aan deze vervelende niet functionele bijklauwtjes.


De eigenaar zei enige maanden geleden nog dat deze klauwtjes absoluut niet mochten worden verwijderd. Na enkele ongelukjes, kwam het verzoek om met spoed de klauwtjes te verwijderen....

Groetjes, Leo

Bata4en - Kliniek voor dieren

Ontstoken talgkliertje


Nog een patiënt uit de weekendienst. Een hele kleine JR (Jack Russel). Had al in 2005 een kleine talgklier op haar zij. Sindsdien nooit meer het hondje gezien.... Nu een heftig ontstoken talgklier die er uitgesneden moet worden. Op de foto is het operatiegebied geschoren. Lastig zijn alle haartjes die in de "wond" blijven plakken.

Ondanks de grote ontsteking/wond kon de operatiewond mooi gesloten worden. Nog even snel de tanden schoongemaakt en een goede vlooienbehandeling en deze kleine rakker is weer helemaal de "oude".


Bata4en - Kliniek voor dieren

Stukje stokje stik je?




Vandaag werd deze leuke bruine labrador aangeboden in de weekenddienst. Hij had met een stok (van een boom) rondgelopen. Plots hoorde de eigenaar hem hard piepen en Nouschka kwam hard aangelopen. De stok stok met 1 kant in de grond....


Nous had erg veel geluk. De stok was in de mondholte (dus gelukkig niet in de keel) met de punt in het zachte weefsel gestoken. Het was gisteren gebeurd. Inmiddels was het rechteroog verdikt en enigszins ontstoken.


Bij inspectie (onder narcose) zagen we rechtsachter in de mondholte een gat dat de stok had veroorzaakt. Hierin zaten tot opluchting van de eigenaren geen stukjes hout meer....


Het gat ruimschoots schoongemaakt en nog enkele dagen antibiotica en pijnstiller moeten de zaak weer oplossen (eigenaren proberen het gaatje de komende dagen open te houden - dan kan de "rommel" eruit).


EN WAT HEEFT DE SPELENDE VROUW (lees: hond) GELEERD? NIET SPELEN MET STOKKEN!

Groetjes, Leo
Bata4en - Kliniek voor dieren