woensdag 13 februari 2008

Tetanus bij een schaap

Vrijdag werden we bij een schaap geroepen dat was geopereerd. Stijf / wijdbeens staan met achterbenen. De andere dierenarts dacht dat kwam door operatie in dat gebied.
Op maandag waren de verschijnselen erger (eigenaar belde). 's Middags ben ik zelf langsgegaan en trof een liggend schaap op de zij aan met gestrekte poten en klein beetje schuim rond mond. Slechte ructus (gas wat elke minuut uit pens moet ontsnappen). Eerst hoopte ik nog op tympanie (dat het gas ophoopt in de pens). Dus en naald via buikwand boven in de pens. Wel veel lucht maar ook al snel vloeibare inhoud via melknaald.
In het donkere stalletje viel mij plots op dat ook de pupilreflex niet aanwezig meer was. Ook waren de voorpoten en achterpoten heeeellll erg verstijfd. Ik kwam daarmee op een (gelukkig) niet alledaagse diagnose: Tetanus!

Mortaliteit (kans op dodelijke afloop) is groot.

Maar ik wilde het toch proberen. Dus hoge dosering Tetanusantiserum en een infuus met valium. Had al hoge dosering gehad van 1 antibioticum (nogmaals een ander antibioticum erbij in hoge dosering).

Vanochtend belde mevrouw dat het schaapje absoluut niet verbeterd was... Nu duurt herstel lang, maar gering herstel waarbij het schaap weer enigszins gaat staan en eten is noodzakelijk. Helaas hebben we moeten besluiten om het schaap te laten inslapen....

Je kunt schapen laten vaccineren met Covexin of Heptavac (twee merken vaccins). Hiermee bouw je een redelijke antilichaamtiter op. Dit voorkomt niet de infectie, maar wel de ziekteverschijnselen. Blijkbaar had de antiserumtoediening die was gebruikt bij de operatie niet of onvoldoende effect...

Het was gelukkig al weer twee jaar geleden dat wij het laatste geval van tetanus hadden (dit maal was het bij een hond - zie bovenstaande bericht/foto). Deze heeft het overleefd. Paarden en ezels zijn zeer gevoelig voor tetanus.

--------------------------

Tetanus

Verwekker

Tetanus wordt veroorzaakt door Clostridium tetani, een anaerobe, grampositieve,
sporevormende bacil.

Reservoir is omgeving

Alle dieren zijn gevoelig

Symptomen en verschijnselen

De periode van verwonding tot het optreden van symptomen kan variëren van één dag
tot enkele maanden, hoewel de incubatietijd zelden langer is dan twee weken. Hoe korter de incubatietijd, des te ernstiger de uiteindelijke ziekte. In de meeste gevallen treedt stijfheid van de aangezichtsspierstelsel als eerste verschijnsel op en gaat spierstijfheid vooraf aan spierspasmen. Aantasting van de keelholte of ademhalingsspieren leidt tot respiratoire deficiëntie (problemen met de ademhaling). In een later stadium kunnen de ledematen aangedaan worden en ontstaat een volledig ontwikkeld ziektebeeld met gegeneraliseerde spierspasmen (tetanie). Volledig herstel duurt bij degenen die dit stadium overleven vier tot zes weken.
In onbehandelde gevallen kan de mortaliteit oplopen tot 70%, afhankelijk van leeftijd, ernst van het ziektebeeld en de beschikbaarheid van intensive-care- faciliteiten.

Besmetting

Besmetting treedt op door contaminatie van wonden (ook brandwonden en speldeprikken) met straatvuil, aarde, menselijke- of dierlijke faeces of stof.

Geen opmerkingen: