vrijdag 28 maart 2008

Krijg je nog wat? (klik hier voor orginele artikel)




Uit het dagblad "de Gelderlander" van vandaag. Column van Hans van Zoolingen (dierenarts).






Krijg je nog wat?
donderdag 27 maart 2008

Halverwege de ochtend kwam er op de praktijk een telefoontje binnen van, laten we maar zeggen, ene Jan. "Wil je aan Hans vragen of hij, als hij naar huis gaat, even langs wil rijden om even naar een schaap te kijken?"
Even langsrijden en even kijken. Als je zoiets hoort, voel je meteen waar de schoen wringt: er zal wel niet veel eer meer aan te behalen zijn en, zo mogelijk nog belangrijker, het mag niet al te veel kosten. Het is een beste vent, die Jan, maar ik heb de middagpauze toch maar in ere gehouden en ben aan het eind van de middag 'even' langs gegaan.
En inderdaad, het schaap waar het om ging, was ziek en ze was al meerdere keren behandeld met medicijnen die Jan van een behulpzaam familielid gekregen had. Het was een vrijwel hopeloos geval als het ging om een voorspoedig herstel. Het koppel waar dit schaap toe behoorde, zag er welvarend uit maar dit dier was erg mager en kon niet meer fatsoenlijk op de poten staan. Ze had een maagdarmprobleem, waarbij ik de buik open zou moeten maken om een exacte diagnose te kunnen stellen.
Nog afgezien van het feit of dit nog wel de moeite waard was, was het dier hiervoor veel te veel verzwakt. Na hem het een en ander uitgelegd te hebben, was ik alweer op weg naar de auto toen de vraag kwam die ik al verwacht had: "Krijg je nog wat?" Ik had geen behandeling ingesteld, was in een paar minuten klaar geweest met het onderzoek, in Jan's optiek een karweitje van niks dus, je zou het haast als een vriendendienst kunnen beschouwen.
"Tja, Jan, hoe zal ik het zeggen? Ik ben er toch voor langs gekomen, is het niet?" Hij begon een beetje te lachen, terwijl hij zachtjes mompelend mijn woorden herhaalde. "Je bent er toch voor langs gekomen." De intonatie in zijn stem maakte me duidelijk dat hij toch een beetje solidariteit van mijn kant verwachtte.Gedeelde smart is per slot van rekening halve smart. Hij schade, dan ook ik maar een beetje schade, zoiets.
Op zo'n moment zie je hele hordes patiënteneigenaren voor je geestesoog die na afloop van een visite of een consult gaan vragen: "Krijg je nog wat?"Want zeg nou zelf, wat stelt zo'n spuitje nou eigenlijk voor? Goed, het is irreëel om te veronderstellen, maar als ik tien van die koekenbakkers achter elkaar op mijn pad krijg, ben ik een halve dag aan het rondrijden voor nop. Maar misschien is het iets om te onthouden. " Dag bakker, een halfje wit. Enne, krijgt je nog wat?"




------------------------




Bata4en - Kliniek voor dieren

dinsdag 25 maart 2008

Maart roert zijn staart....

Mooie sneeuw-, hagelbuien. Geweldige foto's.

Iedere jaar in de sneeuw worden onze lammetjes geboren. Zo ook dit jaar. Inmiddels al 4 rammetjes en 3 ooitjes in 3 dagen.


Bata4en - Kliniek voor dieren

Vermist - Joep!



Op woensdagavond 5 maart is onze kat Joep naar buiten gegaan en vervolgens niet meer terug gekomen.
Joep is een erg bange kater die ook een beetje mensenschuw is.
Als iemand hem heeft gezien of weet waar hij is horen wij dit graag.

Harm & Mariska

06-22369917
0418-592570

--------------------------

Joep is gechipt. Als u geen contact met de eigenaar kunt krijgen, bel dan ons even;

0418 - 591302

Bata4en - Kliniek voor dieren

donderdag 20 maart 2008

Vermist...

Vermist
Mensen,


Ik ben al sinds 1 week (vorige week dinsdagavond) mijn eigen kleine katertje kwijt. Hij heet (grijze) Stip. Is nog steeds kater en is gechipt en aangemeld bij NDG.

Laat aub even weten als u hem gezien heeft (dood of levend).

Bij voorbaat dank.

Bata4en - Kliniek voor dieren

Castratietang (klik hier)

"Wij zijn onze castratietang kwijt!"

'Tang voor castratie is uniek'

donderdag 20 maart 2008

TIEL - Een ijzeren tang die 2005 in de Tielse wijk in wording Passewaaij is gevonden, blijkt een castreerinstrument te zijn dat Bataven gebruikten in de eerste, de tweede of de derde eeuw na Christus.
Dit concluderen archeologen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Nico Roymans, hoogleraar Romeinse archeologie aan de VU, noemt de vondst uniek voor Nederland. "Dat Bataven veehouders waren, weten we, maar dat ze zulke tangen gebruikten, was niet bekend."Dat het een veeartseninstrument betreft, maken de wetenschappers op uit een brief van een Bataafse soldaat van een Romeins garnizoen in Noord-Engeland. In zijn schrijven maakt de Batavier gewag van een castratietang. Bovendien zette het graf van een Italiaanse veearts de onderzoekers op een tweede spoor. Op de grafsteen staat een castratietang die overeenkomt met het Tielse exemplaar.Bataven fokten paarden voor Romeinen; de dieren werden ingezet door legers. Roymans: "Omdat hengsten moeilijk hanteerbaar zijn, werden ze gecastreerd. De tang werd net boven de zaadballen geplaatst. De bloedvaatjes werden afgeknepen, zodat de boel afstierf."
Drie jaar nodig hebben om erachter te komen dat je in Passewaaij een castratietang voor paarden en runderen aan de haak hebt geslagen?
Geen kwestie van bureaucratie, maar van gedegen wetenschap bedrijven, stelt hoogleraar Romeinse archeologie Nico Roymans van de VU. "We moesten veel speurwerk verrichten.
Zo kost ijzer schoonmaken om te zien wat je in handen hebt, aardig wat tijd."Twee weken geleden wist hij het zeker: dit is een castreertang. Een brief van Bataaf Chrauttius die soldaat voor de Romeinen was in het Engelse Chesterholm (destijds Vindolanda geheten), bood opheldering. Hij verzoekt zijn familie 'de groeten te doen aan Virilis, de veearts'. 'Vraag die laatste of je de castratietang die hij mij tegen betaling heeft beloofd, mag sturen via een van onze vrienden'.Cruciale informatie, aldus Roymans. "Castreertangen moesten van elders worden aangevoerd, maar op het Bataafse platteland, waar aan paardenfok is gedaan, zullen ze geen onalledaags instrument zijn geweest. Toch is deze tang het eerste exemplaar dat we in Nederland gevonden hebben."De castratietang ligt in het depot van de provincie Gelderland. Wellicht krijgt het Nijmeegse museum Het Valkhof hem.


Bron: De gelderlander

Bata4en - Kliniek voor dieren

donderdag 6 maart 2008

Wat eet mijn hond?


Enkele dagen geleden werd een hond (labrador) binnen gebracht. Deze hond heeft een extreme voedselallergie en staat daarom op het Z/D dieet van Hill's. Dit dieet bevat slechts gehydrolyseerde eiwitten (de langketen eiwitten zijn opgeknipt in stukken van enkele aminozuren). Hierdoor ontstaat geen allergie tegen het voer.

De betreffende hond/patiënt was ernstig vermagerd. Hij at praktisch niet meer sinds een week en begon nu ook met braken en diarree met bloed. Bij bloedonderzoek werd slechts een lichte eosinofielen en granulocytenverhoging gevonden (dit wijst respectievelijk op allergie en ontsteking). Na een dag observatie (nog geen spoed) werd het ons (medewerkers praktijk) duidelijk dat de patiënt opgemaakt moest worden. Röntgenfoto: gaf veel lucht in darmen, maar verder niets. Bij echo was een dikte te zien in darmen. Bij de laparotomie (kijkoperatie) bleek dat de darmen "opgestroopt waren" (zoals een mouw van een blouse naar boven wordt geduwd over een arm). De darmen werden ter plekke opengemaakt. Het bleek te gaat om een stuk kapotgekauwd stuk plastic (dopje?), waaraan een stuk touw, haren en andere rommel was blijven hangen. Wonder boven wonder hadden de darmen zelf weinig tot geen schade.
Bij verder onderzoek bleek ook de maag volledig met "rommel" verstopt te zijn.

Ook hier alles verwijderd. Nu 2 dagen later gaat het heel goed met hondje S. Mag morgen (na 2 dagen) weer wat voedsel eten (tot nu toe infuus met voeding gehad). En de patiënt mag zaterdagochtend weer naar huis (indien het herstel voorspoedig blijft).

Morgen volgen de foto's....

Groeten, Leo

Bata4en - Kliniek voor dieren

zondag 2 maart 2008

Bord Bata4en



Eindelijk heb ik het bord op de gevel laten bestickeren.

Skinny


Cavia zonder haar - nieuwe rage?
Probleem is hoe blijft zo'n dier op temperatuur. Deze cavia werd ook binnengebracht met als klacht: snotteren, piepen en chiemen. --> Longontsteking. Dat zal nog wel een keertje terugkomen. Beste advies (naast antibiotica) is om herhaling te voorkomen deze dieren TOCHTVRIJ houden...

Cherry-eye (klik hier voor meer uitleg)...


Deze hond werd tijdens het spreekuur aangeboden.
Het betrefft hier een uitpuiling van een klier in het derde ooglid. Dit komt veelvuldig voor bij kortschedelige rassen zoals Boxer en Engelse bulldog. Hier ziet u een voorbeeld bij een Engelse Bull. Het dient altijd operatief te worden verholpen. Het is een kleine ingreep die normaliter geen restverschijnselen heeft (wordt in iedere eerstelijns praktijk uitgevoerd). Wel kan soms recidief (herhaling van het probleem) optreden.
Het lijkt op een kleine kers - "cherry-eye"

Eline is een heel mooi meisje...!


Heb ik teveel gezegd....?


Bata4en - Kliniek voor dieren

zaterdag 1 maart 2008