vrijdag 28 maart 2008

Krijg je nog wat? (klik hier voor orginele artikel)
Uit het dagblad "de Gelderlander" van vandaag. Column van Hans van Zoolingen (dierenarts).


Krijg je nog wat?
donderdag 27 maart 2008

Halverwege de ochtend kwam er op de praktijk een telefoontje binnen van, laten we maar zeggen, ene Jan. "Wil je aan Hans vragen of hij, als hij naar huis gaat, even langs wil rijden om even naar een schaap te kijken?"
Even langsrijden en even kijken. Als je zoiets hoort, voel je meteen waar de schoen wringt: er zal wel niet veel eer meer aan te behalen zijn en, zo mogelijk nog belangrijker, het mag niet al te veel kosten. Het is een beste vent, die Jan, maar ik heb de middagpauze toch maar in ere gehouden en ben aan het eind van de middag 'even' langs gegaan.
En inderdaad, het schaap waar het om ging, was ziek en ze was al meerdere keren behandeld met medicijnen die Jan van een behulpzaam familielid gekregen had. Het was een vrijwel hopeloos geval als het ging om een voorspoedig herstel. Het koppel waar dit schaap toe behoorde, zag er welvarend uit maar dit dier was erg mager en kon niet meer fatsoenlijk op de poten staan. Ze had een maagdarmprobleem, waarbij ik de buik open zou moeten maken om een exacte diagnose te kunnen stellen.
Nog afgezien van het feit of dit nog wel de moeite waard was, was het dier hiervoor veel te veel verzwakt. Na hem het een en ander uitgelegd te hebben, was ik alweer op weg naar de auto toen de vraag kwam die ik al verwacht had: "Krijg je nog wat?" Ik had geen behandeling ingesteld, was in een paar minuten klaar geweest met het onderzoek, in Jan's optiek een karweitje van niks dus, je zou het haast als een vriendendienst kunnen beschouwen.
"Tja, Jan, hoe zal ik het zeggen? Ik ben er toch voor langs gekomen, is het niet?" Hij begon een beetje te lachen, terwijl hij zachtjes mompelend mijn woorden herhaalde. "Je bent er toch voor langs gekomen." De intonatie in zijn stem maakte me duidelijk dat hij toch een beetje solidariteit van mijn kant verwachtte.Gedeelde smart is per slot van rekening halve smart. Hij schade, dan ook ik maar een beetje schade, zoiets.
Op zo'n moment zie je hele hordes patiënteneigenaren voor je geestesoog die na afloop van een visite of een consult gaan vragen: "Krijg je nog wat?"Want zeg nou zelf, wat stelt zo'n spuitje nou eigenlijk voor? Goed, het is irreëel om te veronderstellen, maar als ik tien van die koekenbakkers achter elkaar op mijn pad krijg, ben ik een halve dag aan het rondrijden voor nop. Maar misschien is het iets om te onthouden. " Dag bakker, een halfje wit. Enne, krijgt je nog wat?"
------------------------
Bata4en - Kliniek voor dieren

Geen opmerkingen: