donderdag 6 maart 2008

Wat eet mijn hond?


Enkele dagen geleden werd een hond (labrador) binnen gebracht. Deze hond heeft een extreme voedselallergie en staat daarom op het Z/D dieet van Hill's. Dit dieet bevat slechts gehydrolyseerde eiwitten (de langketen eiwitten zijn opgeknipt in stukken van enkele aminozuren). Hierdoor ontstaat geen allergie tegen het voer.

De betreffende hond/patiënt was ernstig vermagerd. Hij at praktisch niet meer sinds een week en begon nu ook met braken en diarree met bloed. Bij bloedonderzoek werd slechts een lichte eosinofielen en granulocytenverhoging gevonden (dit wijst respectievelijk op allergie en ontsteking). Na een dag observatie (nog geen spoed) werd het ons (medewerkers praktijk) duidelijk dat de patiënt opgemaakt moest worden. Röntgenfoto: gaf veel lucht in darmen, maar verder niets. Bij echo was een dikte te zien in darmen. Bij de laparotomie (kijkoperatie) bleek dat de darmen "opgestroopt waren" (zoals een mouw van een blouse naar boven wordt geduwd over een arm). De darmen werden ter plekke opengemaakt. Het bleek te gaat om een stuk kapotgekauwd stuk plastic (dopje?), waaraan een stuk touw, haren en andere rommel was blijven hangen. Wonder boven wonder hadden de darmen zelf weinig tot geen schade.
Bij verder onderzoek bleek ook de maag volledig met "rommel" verstopt te zijn.

Ook hier alles verwijderd. Nu 2 dagen later gaat het heel goed met hondje S. Mag morgen (na 2 dagen) weer wat voedsel eten (tot nu toe infuus met voeding gehad). En de patiënt mag zaterdagochtend weer naar huis (indien het herstel voorspoedig blijft).

Morgen volgen de foto's....

Groeten, Leo

Bata4en - Kliniek voor dieren

Geen opmerkingen: