vrijdag 26 september 2008

Driepoot zoekt baasje

28 augustus j.l. meldde zich in Ophemert een leuk, zwart/wit gevlekt, poesje. Het diertje was nog heel attent en leek, op een pijnlijk pootje na, verder gezond.
Toch kwam de eigenaar de poes brengen voor euthanasie. Volgens de eigenaar was het katje bij hun aan komen lopen, en was de familie niet van plan om veel aan het “zwerfdiertje” uit te geven.

Leo en Marcella konden het moeilijk aanvaarden dat het diertje geëuthanaseerd zou worden. Daarom werd besloten om de poes over te nemen. Ze werd meegenomen naar Haaften waar de volgende dag verder onderzoek zou worden gedaan.

Na een foto van het pootje bleek het een zogenaamde mooie breuk te zijn. De breuk zou dus eventueel gezet kunnen worden. Dit wordt gedaan door mede van pinnen.
Er was echter een probleem. Zo’n dergelijke operatie is een stuk duurder dan een pootamputatie. De eigenaar had nog niet duidelijk aangegeven of ze de kat nou wel of niet terug wilden dus besloten we de kosten zo laag mogelijk te houden en dus voor de amputatie te gaan. Het zou immers niet geheel reëel zijn, mocht de eigenaar besluiten het dier te houden, een enorme rekening te presenteren. Dit vooral omdat ze aan hadden gegeven de kosten zo laag mogelijk te willen houden.
Een kat kan goed leven met een pootje minder en vaak zijn ze sneller weer op de been dan wanneer de breuk gezet wordt met pinnen.

Dezelfde ochtend werd het pootje nog geamputeerd. Bij de amputatie is de poot in zijn geheel verwijderd. De ingreep verliep voorspoedig, ondanks dat een dergelijke operatie een hele klus is.

Al een kleine 2 uur na de operatie zat de poes weer rechtop, nog enigszins dronken, maar ze zat.
Toen we in de avond, voor de laatste keer nog even gingen kijken, huppelde er een gevlekt katje met 3 poten vrolijk door het hokje, alsof ze die 4e poot nooit had gehad.

En nu zit ze nog bij ons, de poes (inmiddels, door de kinderen, tot 3-potige vlekje omgedoopt) met de 3 poten, wachtend tot er een nieuw baasje zich aanmeld. Tot die tijd geniet de oudere dame nog heerlijk van alle aandacht.

Heeft u nog een plekje over voor deze 3-potige dame? Neem dan contact met ons op!!

Mandy (assistente)
Bata4en - Kliniek voor dieren

Geen opmerkingen: