dinsdag 21 april 2009

Hotspot
Hotspot?
Wat is dat?

Een hotspot is een plek waar draadloze internettoegang wordt aangeboden. De apparatuur waarmee dat gebeurt, het Wireless Access Point, wordt dan hotspotapparatuur genoemd.

Maar dat bedoel ik dus niet...! Een hotspot bestond al veel langer in betekenis dan het bovenstaande... Het is een term uit de diergeneeskunde waarmee een plotselinge kaal gebeten en gelikte plek is ontstaan.

Omdat het veel voorkomt in het voorjaar wilde ik het hier toch even bespreken.

Door extreme jeuk begint de hond plotseling met overdreven aandacht te krabben en te bijten op 1 specifieke plek. Deze plek wordt tot bloedens toe (huid weg en kapot gebeten) vakkundig kapot gemaakt. De oorzaak is volgens leken vaak gelegen in teken of vlooien (of algemeen allergie). Mijn inziens zijn het vaak honden met een HELE DIKKE ondervacht die enigszins nat en "broeierig" is geworden. Ook anaalklieren - achterzijde (overvulling) spelen soms en rol. Als het bij de kop is gelokaliseerd is het vaak een oorprobleem. Daarnaast komen ook wel vlooien of teken voor als veroorzaker van de jeuk.

De behandeling bestaat uit ruim scheren, wassen, desinfecteren en een zalf mee die de jeuk stilt. En als laatste toch voor de zekerheid en kort antibioticumkuurtje (en eventueel een kap). Probeer daarnaast onderliggende oorzaken (zoals anaalklieren of parasieten) uit te sluiten of te behandelen.

Hieronder wat chronologische foto's van een behandeling (voor en na het scheren en wassen / desinfecteren).
Geen opmerkingen: