woensdag 30 mei 2007

Hartproblemen / ECG (klik hier voor meer info)

Uniek voor dieren in Nederland

Sinds kort zijn wij in staat om zeer betrouwbare ECG's te maken.

Het grote voordeel van dit apparaat is dat de hond niet onder narcose hoeft. Hij kan gewoon rondlopen op / in de praktijk. Het ECG wordt op afstand opgemeten (zonder kabels naar een computer). Dit betekent dat de dieren nu ook onder normale omstandigheden kunnen worden "doorgelicht". Dit is een unieke situatie in Nederland voor een eerstelijns veterinaire dierenartsenpraktijk.

Ook is het mogelijk om tegen een kleine meerbetaling, het apparaat mee naar huis te krijgen.

Op basis van de gegevens kan de medicatie beter worden aangepast dan in het verleden.

Voor een demonstratiefilmpje van het betreffende apparaat - klik op de onderstaande link.

http://www.televet.de/img/HolterDog.mpg


Zo ziet een klein stukje weergave er dan uit van een bewegende hond (klik op onderstaande plaatje).



zaterdag 26 mei 2007

Wat een rare vis?

Ah, een "El - vis..."

Are you lonesome tonight?

(S)he is back!


Tsja..., het is weer weekend en we hebben geen weekenddienst.


Iedereen mooi weer toegewenst en een heel prettige pinksteren.


Leo

vrijdag 25 mei 2007

Bij de pink(ster)en...


De drukte was de afgelopen dagen zo groot dat ik geen tijd heb gehad om in mijn dagboek/weblog te schrijven.

Maar dat maak ik vandaag goed.

Eergisteren weer enige nood - koe(tje) in de sloot.

De praktijk is zoals de meeste mensen weten nogal landelijk gevestigd. Dat betekent dat er rondom ons heen gewoon koeien, paarden en schapen worden geweid.

Jonge dieren kunnen nog al dartelen door de wei. Ook deze jonge koeien (genaamd pinken) hebben af en toe wat "kuren".

Zo ook deze pink die al voor de tweede keer enige verkoeling opzocht in de sloot voor de praktijk.

dinsdag 22 mei 2007

Kiezen

Kiezen...

Dit hondje kwam voor zijn gebit. Goede eetlust, slecht eten. Had ook gebraakt vanwege maagproblemen (chronisch ontstoken maagwand). Verder hartruis (behoorlijk). Hij was al erg vermagerd. Gebit goed gereinigd en meeste kieze in bovenkaak lagen zover bloot dat deze bijna allemaal verwijderd moesten worden (zie foto van enkele kiezen).

Voor de zekerheid helemaal nagekeken. Ook nog een echo gemaakt, maar hierop geen aanwijzing voor andere afwijkingen in de buik. Bloedonderzoek was al bij een andere praktijk gedaan (hierin ook geen afwijkingen te vinden).

Pijnstilling en ontstekingremmer mee naar huis. Deze week moet hij al weer volop kunnen eten.






maandag 21 mei 2007

Breukje snel hersteld


Breuk

Hier is de breuk van Sammie tijdelijk gerepareerd door externe fixatie. We kijken of het zo blijft zitten, anders gaan we het woensdagochtend "pennen".

Zit nu er mooi...



Fibula (scheenbeen) op de linkerfoto goed te zien is niet gerepareerd. Maar dit heelt altijd vanzelf (net als bij mensen).



Wordt vervolgd...



Sammie...


Hoog Sammie, kijk omhoog Sammie, want daar is de blauwe lucht...

Maar deze Sammie had beter naar links en rechts kunnen kijken toen hij overstak. Eigenaar belde dat Sammie op 1 van zijn achterpoten (rechts) niet meer kon staan sinds gisteravond. Was ook erg dik.


Hier aangekomen erg pijnlijk. Zelfs onder lichte sedatie nog reactie... Op de röntgenfoto's blijkt dat het hakgewricht volledig ontwricht is plus fibula (scheenbeen) gebroken. We kunnen ervanuit gaan dat ook alle banden en het gewrichtskapsel stuk is. Op dit moment wordt het de luxatie teruggeplaatst en gestabiliseerd door externe fixatie (spalken). Aanstaande woensdag worden de gewrichten voor langere tijd in een vaste houding gefixeerd door één of enkele pennetjes aan te brengen.

Wordt vervolgd...

zaterdag 19 mei 2007

Kittens op gruwelijke wijze uit buik gehaald

Naast die personen die hun best doen een dierenleven te redden, zijn er ook "waanzinnigen / dwazen / idioten" die op onderstaande wijze denken over dierenlevens te kunnen beschikken.

Naar mijn mening is de strafmaat voor dit soort mishandelingen volledig ontoereikend. Daarnaast is de urgentie van het justitiële apparaat in Nederland absoluut incompetent en onverschillig op dit gebied!

------------------------------------------------------

'Doodgereden' kat opengesneden

door Gerard Potijk

DEVENTER/GORSSEL - Een zwangere kat waar de kittens mogelijk uit zijn gehaald door de buik open te snijden.

De Dierenambulance Deventer heeft in relatief korte tijd twee keer deze gruwelijke ontdekking gedaan, beide keren in de buurt van Gorssel. ,,We sluiten niet uit dat daar een ziek persoon rondloopt'', zegt Toke, coördinator van de Dierenambulance. Twee dagen na het voorval klinkt nog woede door in haar stem. ,,We kregen woensdagavond een melding van een dode kat die langs de Zutphenseweg in Gorssel lag. Ze leek doodgereden, maar de dierenarts constateerde na onderzoek dat de buik was opengesneden. Dat moet vlak voor of na de bevalling zijn gebeurd. Aan de gezwollen tepels was te zien dat het om een zwangere kat ging die nog niet had gezoogd. ''Ook alle geslachtsorganen waren weggesneden waardoor de arts niet kon vaststellen of de kittens via de normale weg waren geboren of al vóór de bevalling uit de buik waren verwijderd. De Dierenambulance deed aangifte van dierenmishandeling bij de politie in Deventer, die de aangifte doorspeelt naar het bureau in Zutphen. Toke ('Geen achternaam in de krant, we zijn al eens bedreigd.') legt een verband met een soortgelijk geval van dierenmishandeling op 3 oktober vorig jaar. ,,Toen ging het ook om een kat langs dezelfde weg, wat dichter in de buurt van Eefde. Ook opengesneden en ook zwanger. Dit kan het werk zijn van een ziek persoon. Ik roep dan ook alle mensen op om hun huisdier goed in de gaten te houden. ''Toke wil ook graag dat iedereen die een dode kat langs de weg ziet liggen, dit bij de dierenambulance meldt. ,,Een dierenarts kan vaststellen of het dier werkelijk is doodgereden of dat er iets anders aan de hand is. ''De alarmbellen rinkelen als de Dierenambulance Deventer in een half jaar tijd twee keer wordt geconfronteerd met een opengesneden zwangere kat.

kittens en keizersnede (klik hier voor cattery)


Kitten wil keizersnede...

Hoewel we vandaag geen dienst hebben, is het toch druk. In het verloop van gisteren zijn er nog wat "verdwaalde kittens" binnen gebracht. Het is vol in de couveuse...

Verder nog een keizersnede gedaan op een hele mooi "Heilige Birmaan". Deze dame had al 1 kitten zelf eruit gewerkt. De tweede kon na medicatie en manuele hulp toch niet op natuurlijke weg geboren worden. We hadden ook een röntgenfoto gemaakt (zie hierboven) om toch te bepalen hoeveel kittens er nog inzaten. In zo'n geval maken we liever een röntgenfoto dan een echo omdat we er vanuit gaan dat het kitten nog leeft, maar het is belangrijker om te weten hoeveel kittens er nog inzitten. Dat bleek er 1 te zijn.

Na keizersnede een mooi poesje van slechts 92 gram. De vraag blijft waarom dit kitten niet op natuurlijke wijze geboren kon worden...

vrijdag 18 mei 2007

Batavieren in Tiel...!


Tielse Batavieren waren diepgaand geïntegreerd in het Romeinse Rijk

[Bron: NWO, 14 mei 2007]

De Bataafse gemeenschap in de omgeving van Tiel was opvallend goed geïntegreerd in het Romeinse rijk. Dat valt te lezen in het publieksboek; "Een Bataafse gemeenschap in de wereld van het Romeinse Rijk".

Jarenlang deden archeologen van het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit onderzoek naar de overblijfselen van het ontdekte Bataafse dorp. Het boek en een gelijknamige tentoonstelling in het streekmuseum Tiel brengen de resultaten in beeld. Tijdens een manifestatie op donderdag 24 mei worden beide producten gelanceerd.

Het boek en de tentoonstelling laten zien dat Tiel-Passewaaij heel wat voorstelde in de Romeinse tijd. Het boek vertelt een historisch verhaal over het wel en wee van een doorsnee Bataafse gemeenschap in de grenszone van het Romeinse rijk. Vondsten van allerlei aard vormden voor de archeologen de basis voor dit verhaal.

Burgerrecht

De onderzoekers legden over een afstand van ruim een kilometer twee nederzettingen en een bijbehorend grafveld bloot. Verrassend is de conclusie dat de bewoners van Passewaaij diepgaand waren geïntegreerd in de Romeinse cultuur. Ondanks dat ze een eenvoudig leven leidden spraken zij Latijn, droegen ze Romeinse namen en hadden ze vanaf het einde van de eerste eeuw na Christus veelal het Romeinse burgerrecht.

Scherven

De opgravingen begonnen in 1980, toen leden van de Historische Kring Kesteren te Tiel een groot aantal scherven op een akkerland in de buurtschap Passewaaij ontdekten. Tien jaar later lokaliseerden de Beoefenaren Archeologie Tiel en Omstreken (BATO) driehonderd meter verderop een nieuwe verzameling Romeins materiaal. Omdat zij op deze vindplaats ook verbrande menselijke botten aantroffen, vermoedden de archeologen de aanwezigheid van een grafveld.

Grondboringen

Omdat er een nieuwe woonwijk in Passewaaij moest komen, voerde men een proefonderzoek uit door middel van een aantal grondboringen. De aanvankelijke conclusie was dat de vindplaats ernstig verstoord was, zodat opgraving niet zinvol leek. Bij latere graafwerkzaamheden ontdekte men sporen die tot ieders verbazing veel beter bewaard bleken dan het eerdere proefonderzoek deed vermoeden. Van 1996 tot 2004 organiseerden het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit en de hiermee verbonden Hendrik Brunsting Stichting dan ook grote opgravingscampagnes. In de achtereenvolgende jaren werden verschillende ontdekkingen gedaan en in 2005 vond het laatste onderzoek in Passewaaij plaats. Toen troffen onderzoekers nog enkele graven aan.

Oogst van Malta

De opgravingen werden betaald door de gemeente Tiel, de Provincie Gelderland, het Rijk en de Vrije Universiteit. De wetenschappelijke uitwerking van de grote hoeveelheden archeologische gegevens werd uitgevoerd door verschillende promovendi van het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit die werkten binnen het kader van het NWO geesteswetenschappen-programma "Oogst van Malta". Het populairwetenschappelijke boek is gebaseerd op deze uitwerkingen.



Passewaaij 2000 jaar geleden???

Kittens achter de Kliko (klik hier)


spoedopdracht.

De dierenambulance belde vanmiddag dat er drie kittens waren gevonden achter een kliko. De kittens waren slechts enkele uren tot 1 dag oud (maximaal) en zatten vol met maden. De maden kwamen zelfs uit de bekjes. Na het schoonmaken van de bekjes en de kittens hebben ze wat fysiologische zoutoplossing plus glucose rechtstreeks in hun buikjes geinjecteerd gekregen. Dit doen we omdat ze meestal doodgaan aan onderkoeling en een tekort aan snel verbrandbare suikers. Eén van de kittens was al zo slecht dat men bij de kliko al dacht dat ze dood was. Deze is helaas enkele uren later (nu net) overleden. Van de twee overgebleven is er nog 1 waaraan we hevig twijfelen of deze de avond nog haalt.

Inmiddels hebben ze wel een heel klein beetje KMR-melk gehad (want de overige twee hebben wel een 'zuigreflex').

wachten het af...!

Wordt vervolgd.


donderdag 17 mei 2007

Superkat Tommie


Supertom of superdom?

Vorige week werd de kat Tommie binnengebracht. Was 3 tot 4 weken weggeweest. Eigenaar wist niet waar naartoe. Hij woog op dit moment slechts 2.5 kg, maar voorheen woog Tom 5 kg. Dus de helft van zijn lichaamsgewicht kwijt. Ook was Tom erg uitgedroogd. Het vermoeden bestond dat gedurende deze kleine maand Tom gewoon ergens opgesloten heeft gezeten bij mensen die op vakantie zijn geweest (dat was dus erg dom van Tom). Waarschijnlijk zonder water en zeker zonder eten.

In 1 maand minimaal 7 a 8 levens verspeeld. Maar we zijn een week verder. Eerste dagen een infuus onderhuids gehad plus wat "astronautenvoeding". Het lijkt of Tom er weer helemaal bovenop komt. Ook de bloeduitslagen waren uitzonderlijk goed. Wel wat weinig eiwitten (zoals rode bloedcellen en ontstekingscellen en klein moleculair eiwit albumine) in het bloed, maar dat is logisch na lange tijd "hongeren". Ook de nierwaarden waren wonder boven wonder binnen de normaalwaarden.

Is dit nu een superkat of niet?!

Wordt vervolgd....

Moving spirit in touch Bruno

Mijn eigen hondje Bruno (officieel de naam in de titel). Een 1-kennige Australian Shepard.
Voor mij een superhond!


woensdag 16 mei 2007

Zwemmers (klik hier)


De zwemmers gaan goed. Ze lopen al redelijk met de achterhand. Klik op de titel en u gaat naar het eerste bericht over de zwemmers. Nog 1 week vastplakte achterpootjes en dan moet het lukken om op eigen kracht te lopen...

dinsdag 15 mei 2007

Voetbalknie bij een hond

Kruisbanden stuk!
Eigenaar: "De hond was plots kreupel nadat hij achter een bal was aangegaan. Geen pijnuitingen, maar kon gewoon niet staan op zijn achterpoot."

Bij het betasten en bewegen van het kniegewricht werd het vermoeden bevestigd. Het dijbeen en het onderbeen kon in de knie als een "schuiflade" van voor naar achter worden bewogen. Toch voor de zekerheid nog even de andere knie (been) gevoeld. Duidelijke positieve schuiflade... Dus kniebanden gescheurd!

Bij een hond moet dit eigenlijk altijd operatief hersteld worden.

Hieronder zullen we in het kort globaal laten zien hoe dat in zijn werk gaat. De foto's zijn klein gemaakt vanwege het bloedrijke aspect. Als u op de foto's klikt kunt u ze uitvergroten en beter bekijken.




De knie wordt geopend en de restanten van de kapotte knieband worden verwijderd.







Er wordt een gat geboord waardoor de nieuwe knieband wordt bevestigd. Aan de haak kan de nieuwe band worden vastgemaakt en door het geboorde gat worden getrokken.




De band is aangelegd!
Gewrichtskapsel is geopend.








De spieren zijn over de wond gefixeerd en het gewrichtskapsel is gesloten.







De nieuwe knieband is aangelegd en op een speciale manier vastgezet. De spieren worden over de eindknoop heen gehecht.





Als laatste wordt de huid gesloten met een Festonhechting en normaliter loopt de hond na een rustperiode weer als vanouds.




maandag 14 mei 2007

De ballen...


Castratie van kater Kees

Een behandeling die dagelijks uitgevoerd wordt uitgevoerd in de praktijk is de castratie kater.

We beginnen met een narcose en pijnstilling.

Daarna wordt de balzak van haren ontdaan.


De balzakjes worden hierna goed ontsmet.

Dit gebeurt met Sterilium.




Het balzakje wordt tot de juiste diepte ingesneden. En het eerste balletje wordt eruitgehaald.




Daarna worden de bijbal van de teelbal gescheiden. De kleine sliertjes naar de bij- en teelbal (1 met bloedvat en spier / 1 met zaadleider) worden daarna op een bepaalde manier aan elkaar geknoopt en als laatste worden de ballen (sliertjes) afgeknipt.
Dan volgt bal nummer 2.
En klaar is Kees...

zondag 13 mei 2007

Wat is moederdag (klik hier)


Moederdag...

Het is weer zo ver. De 2e zondag in mei. Moederdag. Andere jaren negeer ik het commerciële idee van moederdag. Maar vandaag is het daarom een grote verrassing. Ontbijtje op bed. Met zelfgemaakte kadootjes plus een orchidee en nog wat "kleine rommeldingetjes". Verder 2 mooie gedichtjes van je dochters. Want "moedertje", dat heb je wel verdiend!

Hierbij alle moeders van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat jullie een leuke dag hebben.

Groetjes, Leo


zaterdag 12 mei 2007

Open verhemelte

Operatie van een open verhemelte bij een pup.

Voor de operatie liep het voer en het drinken er via de neus weer uit. Gevolg was ontsteking en verslikken...
Zo'n open verhemelte is niet in 1 x klaar. Meestal zo'n 3 zeer kleine ingrepen nodig (niet ineens te sluiten).


Dit hondje is volledig hersteld van de operatie.

Klik op de foto's om te vergroten.

Weverstraat in oude tijden










Dependance
Weverstraat 2
Ophemert

Hier ziet U het gebouw (schuur rechts) waar tegenwoordig de praktijk in gevestigd is in Ophemert. De foto is ongeveer uit 1915. De boerderij hoorde destijds nog bij de Heerlijkheid Ophemert.

Zo ziet Myiasis eruit

Zo moet het dus niet...!










Klik op de foto's om ze te vergroten

Wij leenden een rammetje uit. Helaas had deze eigenaar niet / te laat in de gaten dat de ram myiasis had. Op het moment dat hij het in de gaten kreeg heeft hij behandeld met "Homeopatisch antibioticum"!???

Vraag mij niet wat het is. De enige juiste behandeling is wassen met een desinfecterend en madendodend middel. Daarna wond behandeling met antibioticumzalf. En natuurlijk antibioticum en pijnstilling per injectie. En niet te vergeten een ivermectine-injectie (de aanwezige maden die je hebt gemist gaan alsnog dood).

Iedereen zei dat ik (Leo) dit rammetje in moest laten slapen. Maar dat heb ik dus eigenwijs niet gedaan. Veel pijnstillers en antibiotica en dwangvoedering (o.a. met propyleenglycol) later is het rammetje (genaamd "Benjamin") toch ingezet als dekram.

De huid en de bespiering tot op de staartwortels is vanaf de rug tot de poten er geheel "afgevreten". Slechts een heel klein restant littekenweefsel bleef erover (wel altijd gevoelig op die plek).

Medicijnen ter preventie kunt u bestellen bij:

www.dierenartswinkel.nl/shop

vrijdag 11 mei 2007

Myiasis (klik hier)




Myiasis

Komt voor bij konijnen, honden, katten, maar is met name bekend bij schapen.

Myiasis komt voor bij alle schapenrassen (op de foto ziet u het ras Coburger Fuchs). Rassen met veel wol en lange staarten zijn gepredisponeerd omdat hierin veel faeces achter kunnen blijven. De vliegen leggen eitjes in de faeces en deze komen uit. De maden kruipen in het spierweefsel en onder de huid van de levende schapen. Hierdoor versterft het aangetaste weefsel.

Goede preventie bestaat uit behandeling met bijvoorbeeld CLIK van de firma Novartis. Het werkt 4 maanden preventief tegen myiasis
Dit middel kan bij ons besteld worden via info@bata4en.nl of via de website www.bata4en.nl / www.dierenartswinkel.nl/shop

Bloedonderzoek.


Bloedonderzoek

Bloedonderzoek wordt vaak gedaan ter bevestiging van een waarschijnlijkheidsdiagnose bij Uw huisdier. Onze praktijk heeft vele mogelijkheden voor doen van bloedondezoek bij Uw huisdier.
  1. Bloedanalyseapparatuur in huis (zie hierboven)

  2. Snaptesten in huis (zoals FIV/Giardia/FeLV)

  3. VetMedLab (Laboratorium in Duitsland dat dagelijks overige onderzoeken ophaalt).

Bloedonderzoek wordt ook vaak preventief gedaan om ziektes en afwijkingen tijdig op te sporen zodat behandeling nog mogelijk is. Dit is het zogenaamde geriatrische bloedonderzoek. Wij hebben hiervoor zeer schappelijke tarieven.

Vraag ernaar bij onze assistentes!

donderdag 10 mei 2007

Leuke aanbiedingen!


Speeltjes

Nu ook verantwoorde hondespeeltjes, prima riemen (die geen verwonding veroorzaken) en goede fysiologische voeding in onze praktijk te koop (tegen hele aantrekkelijke prijzen).

Zoals deze handgemaakte leren hondenriem / halsband (super kwaliteit) voor uw hond.
Of zo'n flostouw zoals hiernaast zorgt er voor dat het gebit van uw hond schoner blijft (in verschillende maten). Bovendien is het een heel leuk speeltje. Nu 2 halen, 1 betalen.