dinsdag 15 mei 2007

Voetbalknie bij een hond

Kruisbanden stuk!
Eigenaar: "De hond was plots kreupel nadat hij achter een bal was aangegaan. Geen pijnuitingen, maar kon gewoon niet staan op zijn achterpoot."

Bij het betasten en bewegen van het kniegewricht werd het vermoeden bevestigd. Het dijbeen en het onderbeen kon in de knie als een "schuiflade" van voor naar achter worden bewogen. Toch voor de zekerheid nog even de andere knie (been) gevoeld. Duidelijke positieve schuiflade... Dus kniebanden gescheurd!

Bij een hond moet dit eigenlijk altijd operatief hersteld worden.

Hieronder zullen we in het kort globaal laten zien hoe dat in zijn werk gaat. De foto's zijn klein gemaakt vanwege het bloedrijke aspect. Als u op de foto's klikt kunt u ze uitvergroten en beter bekijken.
De knie wordt geopend en de restanten van de kapotte knieband worden verwijderd.Er wordt een gat geboord waardoor de nieuwe knieband wordt bevestigd. Aan de haak kan de nieuwe band worden vastgemaakt en door het geboorde gat worden getrokken.
De band is aangelegd!
Gewrichtskapsel is geopend.
De spieren zijn over de wond gefixeerd en het gewrichtskapsel is gesloten.De nieuwe knieband is aangelegd en op een speciale manier vastgezet. De spieren worden over de eindknoop heen gehecht.

Als laatste wordt de huid gesloten met een Festonhechting en normaliter loopt de hond na een rustperiode weer als vanouds.
Geen opmerkingen: