woensdag 9 mei 2007

Medicijnen tegen artrose
J/D-dieetvoeding voor hond en KAT!

Woensdagochtend is het "vertegenwoordigers dag" in onze praktijk. Zo kwam vandaag ook de accountmanager van Hill's pet nutrition vandaag langs om nog wat producten te promoten.

Wij zijn al enige tijd fervent gebruiker van J/D-dieetvoer. Nu is het ook beschikbaar voor katten.

U kunt een gratis zak (tot 14 kg) bij ons afhalen om het te proberen. Deze actie geldt zolang de voorraad strekt (vraag naar de voorwaarden).

-----------------------

Wat doet J/D voeding voor Uw hond of kat?

Een kreupele hond met artrose behandelen met J/D voer van Hill's. Het grootste voordeel is dat er minder pijnstiller gegeven kan worden (vaak zelfs volledig stoppen van behandeling met pijnstillers).

Wat is artrose?

Artrose of gewrichtsslijtage is een aandoening die kan voorkomen in alle gewrichten. Het wordt door een bepaalde oorzaak in het gewricht op gang gebracht, daarna houdt het zichzelf in stand en wordt de slijtage steeds erger.

Waar komt artrose voor?

Een gewricht bestaat uit twee botdelen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen en samen met de gewrichtsvloeistof (synovia) die in het gewricht zit kunnen de botten soepel over elkaar glijden. Kraakbeen is normaal heel glad en veerkrachtig. Kraakbeencellen (chondrocyten) maken steeds nieuw kraakbeen aan. Aan de andere kant wordt door belasting van het gewricht kraakbeen cellen afgebroken. Indien dit evenwicht verstoord raakt wordt het kraakbeen minder elastisch en glijdt het minder goed.

Oorzaken voor het ontstaan van artrose.

Kraakbeen beschadiging kan komen door trauma (bv afgescheurde voorste kruisband in de knie) en erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie (het niet goed aansluiten van de heupkom en kop). Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en een beschadiging van het kraakbeen. Ook door een onsteking kan het lichaamseigen kraakbeen niet meer als zodanig herkend worden. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen. Dit laatste wordt reuma genoemd.

Pijn.

De slijtage van het kraakbeen zal een ontstekingsreactie en pijn geven. Het lichaam gaat proberen de gewrichten te stabiliseren en er zal nieuw botweefsel gevormd worden in de gewrichtskapsel (kapsel dat om het gewricht zit). De symptomen van artrose stijfheid na periode van rust startkreupelheid of ochtendstijfheid moeilijk opstaan mank of kreupel lopen, loopt onregelmatig pijnuitingen, piepen, poot omhoog houden.

Het zichtbaar maken van de artrose.

Tijdens een orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van de hond gecontroleerd en er wordt gekeken waar het probleem zit. Dit zal aan het licht komen door op een reactie of pijnuiting van de hond te letten tijdens het palperen en bewegen van de gewrichten. Hierna kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de ernst van de arthrose in kaart te brengen. Zie bericht van gisteren met foto van een hond met verdenking van arthrose van de heupen.

Therapie.

  1. Gedoseerde beweging
  2. Afvallen tot het juiste gewicht bereikt is
  3. Pijntillers (NSAID's) zoals Rimadyl en Metacam
  4. Voedingssupplementen met bijvoorbeeld glucosamine en chondroïtinesulfaat
  5. Fysiotherapie

Pijnstillers.

Tot nu toe gaven we altijd pijnstillers. Deze zijn geregistreerd voor langdurig gebruik en werden in een lagere dosering gegeven. Echter als het niet echt nodig is geef je liever geen pijnstillers, en als het toch nodig is dan in een zo laag mogelijke dosering. Op deze manier probeer je problemen zoals maag- en darmproblemen te voorkomen. De pijnstillers die wij adviseren zijn Rimadyl (van Pfizer) en Metacam (van Boehringer).

Een nieuw voer voor honden met arthrose.

We hebben voor honden met arthrose een nieuw voer tot onze beschikking, namelijk J/D van Hill's Pet Nutrition. J/D of joint disease voer van Hill's is een welkome aanvulling op de therapie bij honden met arthrose. Doordat het voer zorgt dat de gewrichten minder pijnlijk zijn kan er minder pijnstiller gegeven worden. We gaven hiervoor glucosamines en chondroïtinesulfaten aan honden door middel van capsules, echter dit was een dure therapie. Doordat het nu in het eten verwerkt is is het een zeer betaalbare therapie geworden. Glucosamine zorgt er voor dat de gewrichtsvloeistof dikker wordt en zo een beter "schokdemping" geeft. Chondroïtinesulfaat is een tussenstof in de kraakbeenstofwisseling. Kraakbeen is vaak geheel of gedeeltelijk verdwenen op de gewrichtsvlakken van honden met arthrose / slijtage.

---------------------

Wat is J/D precies en hoe werkt het?

Hill's Prescription Diet J/D is een innovatief voer dat de pijn in de gewrichten helpt verzachten en de mobiliteit binnen 21 dagen verbetert. Het is een unieke formule die de juiste gehaltes aan EPA (Eicosapentaeenzuur) bevat, een combinatie van omega -6- en -3- vetzuur dat in hoge concentraties voorkomt in visolie. Onderzoek heeft aangetoond dat EPA kan helpen om de functie van de gewrichten te behouden. Natuurlijk glucosamine en chondroïtinesulfaat leveren de bouwstenen voor gezond kraakbeen. Nieuw is dat U ook voer kunt krijgen waaraan L-carnitine is toegevoegd (specifiek voor wat dikkere honden) helpt bij het in stand houden van het optimale lichaamsgewicht.

Canine J/D verbetert de levenskwaliteit door honden te helpen om beter te rennen, te spelen en op te staan na het liggen.

Geen opmerkingen: