dinsdag 25 september 2007
Vrienden op blogger!
maandag 24 september 2007
Mijn puppie of mijn kitten (klik hier)
Jonkies!
Het geel?
Het is een besmetting van duiven met de parasiet / protozoo Trichomonas gallinae.
Je kan een besmetting vaststellen door een swab uit de krop van de duif te nemen en te bekijken onder een microscoop (ze bewegen snel door het beeld). Een grote vergroting laat het beeld zoals hierboven zien.
Behandeling gebeurt met een middel dat Ronidazol bevat. Het beste is om 5 dagen acher elkaar te kuren.
Een lichte infectie --> grotere weerstand. Grote/hevige infectie --> verminderd vliegvermogen / uithoudingsvermogen / algehele weerstanddaling van de duif.
Juiste medicijnen en aanvullende adviezen over verhogen vluchtprestaties kunt u aanvragen via info@bata4en.nl.
Lastige huidproblemen
- Vlooienallergie
- Voedselovergevoeligheid
- Atopie
- Overigen
Deze foto is enige maanden oud. Het gaat nu een heel stuk beter met haar!
zaterdag 22 september 2007
Hoezo een prik?
JA.
Hieronder zal ik proberen duidelijk aan te geven waarom vaccinatie nodig is.
We hebben tegenwoordig ziekten zoals; hondenziekte en rabies (hondsdolheid) goed onder controle, maar als we zouden stoppen met enten dan is het slechts een kwestie van tijd dat deze ziekten weer de kop opsteken. Tegenwoordig wordt er op maat gevaccineerd, dat wil zeggen dat er niet meer klakkeloos een cocktail ingespoten wordt. Maar wat dan wel?
Eerste alles op een rij:
Hondenziekte/ziekte van Carre:
Deze ziekte komt het meest voor bij jonge dieren. De symptomen zijn: koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmblies, hoesten diarree, soms aantasting van het zenuwstelsel en soms door een verdikking van de huid van de neus en de voetzolen. Verspreiding gaat via speeksel, urine en ontlasting. Deze dieren kunnen ondanks een goede behandeling doodgaan.
Hepatitis (besmettelijke leverziekte):
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Verspreiding gaat via alle uitscheidigsproducten. Het veroorzaakt verschillende beschadigingen maar ontsteking van de lever is de belangrijkste. Het komt bij alle leeftijden voor. Het verloop is zeer verschillend; van mild tot fataal.
Parvo:
Parvo is een virus waarvan de symptomen vooral bestaan uit ernstige, bloederige diarree en braken. Doordat er veel vocht verloren gaat, ontstaat uitdroging. Verspreiding gaat via de ontlasting. De weerstand gaat hard achteruit waardoor andere ziekten een grotere kans hebben. Het komt meer voor bij jonge dieren en de kans op herstel is onzeker, zelfs wanneer men er vlug mee komt.
Corona:
Een virusziekte, die met braken en diarree gepaard gaat. Het lijkt op een parvo-infectie maar verloopt minder heftig. Verspreiding gaat via de ontlasting.
Leptospirose (Ziekte van Weil):
Het belangrijkste symptoom van ziekte van Weil is een nierontsteking. Verspreiding gaat via urine van ratten en honden. De bacterien worden via de urine uitgescheiden en de infectie verloopt vooral via het water. De ziekte van Weil is een gevaarlijke ziekte en kan dodelijk aflopen als er niet op tijd ingegrepen wordt.
Para-influenzavirus-Bordetella/ Kennelhoest:
Verschillende virussen en bacterien kunnen deze ziekte veroorzaken. Besmetting vind vooral plaats waar veel honden samenkomen, dus de kennel, asiel, pension, cursus, show, uitlaatplaatsen. Verspreiding vind plaats via de uitademingslucht. Enkele dagen nadat ze in aanraking zijn geweest met een virus en/of bacterie krijgt de hond een droge, hardnekkige hoest en gaat samen met kokhalzen en braken. Dit kan gedurende een paar weken aanhouden.
Rabies (hondsdolheid):
Hondsdolheid tast de hersenen aan. Verspreiding gaat via een beet van een besmet dier, maar kan ook via het speeksel in het lichaam terecht komen. Het gedrag van de hond veranderd. Dieren gaan vrijwel zonder uitzondering binnen 7 dagen, na de verschijnselen, dood.
Het vaccinatieschema
Op 6 weken: Hondenziekte en Parvo
Op 9 weken: Parvo, Ziekte van Weil en Kennelhoest
Op 12 weken :
Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Hepatitis en vanaf deze leeftijd is rabies mogelijk (3 jaar geldig binnen Europa), 21 dagen voor vertrek naar het buitenland (meeste landen van de EU).
----------------------------------------
Op 1 jaar: Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Hepatitis en Kennelhoest
Op 2 jaar: Ziekte van Weil en Kennelhoest
Op 3 jaar: Ziekte van Weil en Kennelhoest
Op 4 jaar: Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Hepatitis en Kennelhoest.
Op 5 jaar: Ziekte van Weil en Kennelhoest
Op 6 jaar: Ziekte van Weil en Kennelhoest
Op 7 jaar: Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Hepatitis en Kennelhoest.
Op 8 jaar: Ziekte van Weil en Kennelhoest enz.
Kennelhoest kent twee varianten, afhankelijk van infectiedruk en Rabies buiten Europese Unie gelden andere regels (ook voor Zweden en Engeland). Elk land heeft verschillende eisen, informeer ruim van te voren bij uw dierenarts (info@bata4en.nl).
Het vaccinatieschema kan volledig aangepast worden aan de leefomstandigheden van uw hond, de leeftijd speelt een rol en of uw hond mee naar het buitenland gaat of juist naar een pension enz. De jaarlijkse gezondheidscontrole kan in combinatie met het vaccineren plaatsvinden. Hierdoor kunnen eventuele aandoeningen vroegtijdig worden opgespoord.
De laatste jaren is er enige discussie ontstaan of wij niet overvaccineren. Op basis van wetenschappelijk onderzoek (challengeproeven) zijn bovenstaande entschema's gemaakt. De dieren worden beschermd door specifieke antilichamen tegen een bepaalde bacterie of virus. Deze antilichamen worden aangemaakt na de vaccinatie. Gekeken is hoe lang de antilichamen na vaccinatie nog bescherming boden.
Ook is gekeken naar memorycellen. Memorycellen blijven velen jaren aanwezig na vaccinatie. Deze memorycellen kunnen na (slechts 1) vaccinatie weer specifieke antilichamen aanmaken (als het dier dus ooit een "goede" entstatus heeft gehad). Maar memorycellen bieden i.t.t. antilichamen geen bescherming.
Ik denk dat dit laatste (antilichamen verus memorycellen) vaak verwarring heeft veroorzaakt doordat (semi)leken een artikel schreven over het nut van vaccinaties. Waarschijnlijk werd het verschil tussen de functie van memorycellen en de werking van antilichamen niet helemaal begrepen.
Schroom niet om vragen te stellen of reacties te plaatsen. Wij horen graag van u (info@bata4en.nl / 0418 - 591302).
vrijdag 21 september 2007
Ook een Volkswagenfan...?
Vervoersverbod evenhoevigen opgeheven
donderdag 20 september 2007
Stellar sealions
woensdag 19 september 2007
Tuigpaard (waarschijnlijk binnenkort) te koop
Luizenpluizen bij duiven
Terwijl ik een uurtje later het hek bij de straat dicht maak ligt hij weer onder de boom te spartelen.
Nu kan hij echt niet meer overeind en kan ik hem oppakken. Ook deze vogel is sterk vermagerd (evenals de papagaai / zie eerder bericht) en er komt een melkachtige subsantie uit (waarschijnlijk zijn krop) zijn snavel gelopen.
Ik heb direct besloten om hem in te laten slapen (niet meer geprobeerd op te lappen).
Alleen had ik hem na de euthenasie in de spoelbak van de praktijk neergelegd zodat ik hem 's ochtends in de vriezer/koeling voor de dode dieren kon leggen.
De volgend ochtend kwam de assistente boos naar mij toe. Zij vond het niet erg dat de duif in de spoelbak lag, maar het hele aanrecht + omgeving zat onder de luizen. Tsja, die had ik niet geeuthenaseerd...!
Dat werd dus nog een hele ontsmetting.
Onder de microscoop ziet zo'n luis eruit als onderstaande. Het is een anoplura of "zuigende luis".
Dit is een soortgelijke anoplura als ik onder de microscoop zag.
Zo zie je maar dat zelfs een dode duif voor overlast kan zorgen...
Als laatste wil ik melden dat de praktijk ook veel duivenentingen verricht. Met name Paramyxo- en pokkenentingen worden veelvuldig gegeven.
dinsdag 18 september 2007
Rallyrijden... met nummer 13
Vista en daarmee basta!
Paparazzi! Dat hoorde ik onlangs voor het eerst omdat ik bijna van elk interessant onderwerp (met dieren) foto's maak.
Nu wil ik dit alles niet ontkennen... Vandaag was ik erg benieuwd naar Windows Vista. Wij draaien nog alles op Windows XP. Dus... een computer met Vista aangeschaft. Iedereen zij tegen mij: "Dat moet je niet doen, het heeft nog heel veel fouten". Maar ik doe het toch en daarmee Basta!
Wat mooi is aan Vista is o.a. de driedimensionale layout (zie het voorbeeld met webcamfoto hieronder). Ook overzichtelijk. Jammer dat niet alle oude programma's meer onder Vista werken (gelukkig wel ons dierenartsenprogramma).
Groetjes van een dierennerd!
Leo
maandag 17 september 2007
zaterdag 15 september 2007
Papegaaitje leef je nog? (liedje klik hier)
Hij was de eerste dagen erg vrolijk geweest, maar viel nu elke keer om en zat apatisch in zijn kooi. Tijdens dat de papegaai (we noemen hem maar even Papa voor het gemak) uit de doos werd gehaald, viel direct op dat hij hééééél erg mager was. Al zijn borstspieren waren zelfs verdwenen. Papa had al heel lang heel erg slechte voeding gehad of had heel lang geen voeding gehad voordat hij bij de betreffende familie kwam.
Het vervelende bij vogels is altijd dat zij pas laten merken hoe ziek ze zijn op het moment dat ze bijna 'dood' zijn. Dit heeft een oorzaak: "In het wild laat een vogel nooit merken hoe ziek er verzwakt hij / zij is, omdat de roofdieren dit snel doorhebben. Het roofdier pakt altijd de zwaktste dieren. Het is dus een bescherming om niet te laten merken dat je ziek bent." Dit fenomeen is niet handig voor vogels die in "gevangschap" worden gehouden, maar het is iets waar wij als verzorgers wel rekening mee dienen te houden.
Dus vogelbezitters: "Liever 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht". Controleer regelmatig of uw vogels voldoende gevoed zijn (borstbeen mag bijna niet te voelen zijn). Vertrouwt u het niet, raadpleeg dan een dierenarts die gespecialiseerd is in vogels. Bij onze kliniek is dat Marieke...!
Om vogels gezond te houden en oud te laten worden adviseren wij Harrison Bird food http://www.harrisonsbirdfoods.com/. Slechte voeding (chronische tekorten) is doodoorzaak nummer 1 bij vogels (misschien ook in de toekomst bij mensen).
Dit berichtje draag ik op aan mijn trouwe lezers van "het Baken" te Werkendam. Een hele fijne dag toegewenst.
Groetjes, Leo
donderdag 13 september 2007
Tandarts of dierenarts?
dinsdag 11 september 2007
De ooievaar is gevlogen...
maandag 10 september 2007
Ik denk dat ik maar stop...!
Test vanuit Daisy
site kunnen zetten. Ik hoop dat het werkt, dat biedt perspectief om
contact te houden met opnamepatienten (via een andere blogspot). Zodat
mensen thuis kunnen volgen hoe het met hun dier gaat.
Groeten en tot morgen,
Leo van Merwijk
DAISY Software 1994-2007
Blauwtong...
Ik dacht dat dit alleen bij herkauwers voorkwam. Tsja..., er wordt al teveel hierover geschreven, vandaar maar even een niet serieus bericht omtrent het blauwtongvirus.
Inmiddels zijn onze schapen ook ziek geweest. Behandeld met een NSAID en antibiotica.
Bata4en - Kliniek voor dieren
Enggraaf 22 - 4175 ER Haaften
0418 - 591302
info@bata4en.nl
Teek!
- Frontline (spray en pipet: wordt minder effectief)
- Scalibor (tekenband)
- Vraag erna bij uw dierenarts of mail info@bata4en.nl
Wij zijn meer in Ophemert...!
Kat aan de haak geslagen...
zondag 9 september 2007
Ook bij ons zijn hulphonden hartelijk welkom
Röntgenfoto's van ellebogen en heupen zijn hier een voorbeeld van.
zaterdag 8 september 2007
Dit is dus echt niet de goedkoopste verzekering...!
Deze verzekering geeft aan de goedkoopste van Nederland te zijn. Dat is dus een leugen... Niet de goedkoopste en zeker niet de beste...
DUS NIET VOOR BOVENSTAANDE VERZEKERING KIEZEN!
Naar mijn mening is momenteel http://www.petplan.nl/ eerste keus en daarna http://www.proteq.nl/
Tabletten of slechts 1 prikje...
Klik hieronder voor een filmpje van het product.
Antibioticafilmpje
We know you care
http://www.weknowyoucare.nl/
vrijdag 7 september 2007
De Beestenbus (TV) klik hier
Aflevering 1
Aflevering 2
In deze aflevering krijgen Royal Canin (voeding voor hond & kat), Raad van Beheer (kynologie) en Pfizer (vlooienbestrijding maar ook fabrikant van vaccins, pijnstiller zoals Rimadyl) aan het woord (SPONSORS).
Tussen 17.00 en 19.30 minuten heeft de dierenarts in dit filmpje de tijd (slechts 2 1/2 minuut!) om uit te leggen wat belangrijk is voor een pup. Het verhaal van deze dierenarts is heel globaal/summier (maar wel correct).
Als je bedenkt dat wij als praktijk hier altijd zo'n 20 minuten voor reserveren beseft u dat het hier slechts een gedeelte van een normaal consult met een nieuwe pup betreft.
De informatie is dus juist, maar onvolledig!
Heeft uw hond stress?
Na de DAP Verdamper en de DAP Spray is er nu ook de DAP Halsband.
DAP Halsband bevat een synthetische vorm van het Dog Appeasing Pheromone, een feromoon dat door de zogende moederhond wordt afgegeven om haar pups gerust te stellen.DAP Halsband werkt op een natuurlijke manier en heeft – in tegenstelling tot veel medicijnen – géén vervelende bijwerkingen. Het is veilig en zelfs geschikt voor pups, zwangere teven en honden die medicijnen gebruiken.
Vlooien...?
Heeft u een vlooienplaag?
Heeft uw hond of kat een vlooienallergie?
Is het antwoord op 1 van bovenstaande vragen: "Ja". Gebruik dan altijd Advantage. Dit middel verlamt het bijtmechanisme van de vlo binnen 5 minuten en dood de vlo binnen het uur...
BESTEL HET OP www.dierenartswinkel.nl/shop
"kijk onder kat en dan vlooienmiddelen"
Vanaf 13.75 euro
of haal het op aan de Balie
Wist u dat virussen zoals FeLV (Leucose) en FIV (kattenaids) door vlooien kunnen worden overgebracht (nog niet gepubliceerd onderzoek)!
ONZE PRAKTIJK VINDT DIT VLOOIENMIDDEL ZEER BETROUWBAAR
donderdag 6 september 2007
En voor morgen voorspel ik winterse buien....
Hazenlip (schisis) bij een hond
Dit is een zeldzaam aangeboren afwijking bij de hond. Op foto de ziet u mijzelf en een patiënt (Jan-Jaap) met een hazenlip (schisis).
Ook een hazenlip en afwijkingen aan het verhemelte komen voor bij honden. Een hazenlip of schisis hoeft in principe niet te worden behandeld. Voor de behandeling van een open verhemelte (palatoschisis) zie elders deze site...
http://bata4en.blogspot.com/2007/05/open-verhemelte.html
Rimadyl & Internet
U kunt RIMADYL OOK BIJ ONS BESTELLEN
Al sinds geruime tijd is de pijnstiller Rimadyl gemakkelijk verkrijgbaar via Internet. Dierenartsen mogen deze medicijnen vrij verstrekken vanwege een "fout" in de registratie.
Voor elk ander vergelijkbaar medicijn is een recept nodig. Met dit recept kunt u dan bij iedere dierenarts c.q. apotheek of internetapotheek uw medicijnen bestellen. Daarnaast mag men alle middelen die niet de kanalisatiestatus hebben wel aanbieden via internet, maar niet aanbevelen of aanprijzen. Deze vreemde constructie is onbedoeld met de wetwijziging tot stand gekomen.
NSAID's (de groep waartoe Rimadyl behoort) kunnen ook schadelijke neveneffecten hebben zoals het verergeren van nierfalen en ernstige maagdarmklachten. Het is daarom altijd verstandig om met Uw eigen dierenarts (die Uw hond kent) goed te overleggen of dit het meest geschikte middel is om te gebruiken bij Uw dier (Hij / zij kent Uw hond op prof. vlak immers het beste...).
Helaas zijn soms de prijsverschillen dusdanig groot dat men (hondenbezitter) gaat "shoppen" op internet.
Om onze patiënten te behoeden voor deze "absurde prijzenslag" met eventuele gevolgen bieden wij nu Rimadyl aan (ver) onder de listprijs (inkoop praktijken) van de groothandels.
Waarom: "Niet omdat wij het eens zijn met deze waanzinnige concurrentie welke gevoerd worden door bepaalde dierenartsenpraktijken, maar omdat wij onze patiënten willen blijven voorzien van een goede Veterinaire Praktijkvoering (wij willen weten welke medicijnen onze patiënten gebruiken)".
Zie ook www.rimadyl.nl
woensdag 5 september 2007
Wat was de bestelling bij McDonalds?
dinsdag 4 september 2007
Dieren (arts) winkel
Behandeling van ernstige mok bij een paard (klik)
Op deze video kunt u de behandeling zien van ernstige hardnekkige mok bij het paard.
zondag 2 september 2007
Kat versus rat!
Deze kater werd aangeboden met allerlei kleine wondjes. De meeste op de (voor)poten.
Na het scheren en schoonmaken dachten we aan bijtwonden. Maar andere katten bijten meestal meer bij staart en of de kop. Bovendien zijn dat meestal maar enkele wonden en niet zo heel veel. Na telefonisch overleg met eigenaar moeten we ervanuitgaan dat deze kat ruzie heeft gehad met een rat. Eigenaar vertelde over rattenoverlast en dat de katten deze ook wel eens mee naar huis brachten. Dit laatste gevecht was onze vriend hierboven slecht bekomen. Ratje was waarschijnlijk sterker dan hij verwachtte.
Wel altijd opletten dat Uw kat geen Leptospirose of ziekte van Weil oploopt. Katten worden hier niet standaard tegen gevaccineerd.
Met antibiotica en pijnstilling mocht deze rattenvanger van Haaften weer vertrekken...