zaterdag 15 september 2007

Papegaaitje leef je nog? (liedje klik hier)

Gele voorhoofd amazone papegaai

Een bekend kinderliedje... Maar een papagaai mag dus geen appelmoes. Ieja DejaPoef!

Vorige week werd een Voorhoofdamazone papegaai binnengebracht. Deze vogel was enkele dagen daarvoor aan komen vliegen bij de familie die hem voor onderzoek binnenbracht. Het was een erg klein exemplaar.

Hij was de eerste dagen erg vrolijk geweest, maar viel nu elke keer om en zat apatisch in zijn kooi. Tijdens dat de papegaai (we noemen hem maar even Papa voor het gemak) uit de doos werd gehaald, viel direct op dat hij hééééél erg mager was. Al zijn borstspieren waren zelfs verdwenen. Papa had al heel lang heel erg slechte voeding gehad of had heel lang geen voeding gehad voordat hij bij de betreffende familie kwam.

Het vervelende bij vogels is altijd dat zij pas laten merken hoe ziek ze zijn op het moment dat ze bijna 'dood' zijn. Dit heeft een oorzaak: "In het wild laat een vogel nooit merken hoe ziek er verzwakt hij / zij is, omdat de roofdieren dit snel doorhebben. Het roofdier pakt altijd de zwaktste dieren. Het is dus een bescherming om niet te laten merken dat je ziek bent." Dit fenomeen is niet handig voor vogels die in "gevangschap" worden gehouden, maar het is iets waar wij als verzorgers wel rekening mee dienen te houden.

We hebben Papa nog 2 dagen gedwangvoerd met een superpapegaaienvoer (wat ik iedereen kan aanraden). Helaas mocht dit niet baten....

Papa is in de loop van de avond overleden. Hij kon zijn lichaamstemperatuur niet meer goed reguleren. Papegaaitje leeft niet meer!

Dus vogelbezitters: "Liever 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht". Controleer regelmatig of uw vogels voldoende gevoed zijn (borstbeen mag bijna niet te voelen zijn). Vertrouwt u het niet, raadpleeg dan een dierenarts die gespecialiseerd is in vogels. Bij onze kliniek is dat Marieke...!

Om vogels gezond te houden en oud te laten worden adviseren wij Harrison Bird food
http://www.harrisonsbirdfoods.com/. Slechte voeding (chronische tekorten) is doodoorzaak nummer 1 bij vogels (misschien ook in de toekomst bij mensen).


Dit berichtje draag ik op aan mijn trouwe lezers van "het Baken" te Werkendam. Een hele fijne dag toegewenst.

Groetjes, Leo

Geen opmerkingen: