woensdag 19 september 2007

Luizenpluizen bij duiven

Afgelopen zondagavond (evenals bij het egeltje van de McDonalds) loop ik 's avonds rond met mijn hondjes als ik in het donker iets zie bewegen. Het is een duif die niet op kan vliegen. Lijkt aan 1 kant verlamd. Marieke heeft hem nog proberen te pakken, maar als zij dichterbij komt vliegt hij in de boom
Terwijl ik een uurtje later het hek bij de straat dicht maak ligt hij weer onder de boom te spartelen.
Nu kan hij echt niet meer overeind en kan ik hem oppakken. Ook deze vogel is sterk vermagerd (evenals de papagaai / zie eerder bericht) en er komt een melkachtige subsantie uit (waarschijnlijk zijn krop) zijn snavel gelopen.
Ik heb direct besloten om hem in te laten slapen (niet meer geprobeerd op te lappen).
Alleen had ik hem na de euthenasie in de spoelbak van de praktijk neergelegd zodat ik hem 's ochtends in de vriezer/koeling voor de dode dieren kon leggen.
De volgend ochtend kwam de assistente boos naar mij toe. Zij vond het niet erg dat de duif in de spoelbak lag, maar het hele aanrecht + omgeving zat onder de luizen. Tsja, die had ik niet geeuthenaseerd...!

Dat werd dus nog een hele ontsmetting.
Onder de microscoop ziet zo'n luis eruit als onderstaande. Het is een anoplura of "zuigende luis".
Dit is een soortgelijke anoplura als ik onder de microscoop zag.


Zo zie je maar dat zelfs een dode duif voor overlast kan zorgen...



Als laatste wil ik melden dat de praktijk ook veel duivenentingen verricht. Met name Paramyxo- en pokkenentingen worden veelvuldig gegeven.
Voor meer informatie (prijzen entingen, adviezen en voederadditieven c.q. medicijnen) kunt u ons bereiken op 0418 - 591302 / info@bata4en.nl

1 opmerking:

Eline zei

Hoe toepasselijk vandaag!
Op school gelukkig geen luizen...